Amstaffs, knockouts och takras


Senaste dagarna har varit lite crazy.

Vi har varit ute och gått massor och hundarna har käkat massvis med märgben :)

I helgen så garvade vi läppen av oss åt all snö som kom. Jaaa mer snööö, precis vad vi behöver..
Började lördagmorgonen med att hundarna skuttade upp hos oss i sängen, Taurus välter vattenglaset på mitt sängbord och lyckas samtidigt knocka mig rakt över näsan. AJ. Jag har ett löjligt bra morgonhumör och tyckte det var bra att jag fick chansen att verkligen torka av golvet under bordet.. weirdo.
Vi hade ett hemligt litet möte på Tjugans och sen fick hundarna vara där en stund medan vi åkte in till stan och handlade jeans åt Stefan och mat på hemvägen.

Vi har skottat bort några ton snö på altanen på baksidan, det rasade snö från taket i helgen och som ni ser på bilden längre ner så blev det jäkla mycket snö!

Hundarna har fått leka med våra vänners två amstafft tikar, Babe och Tequila. Bailey är kompis med dem sen förut men Taurus har inte träffat dem förut och vi ville se hur det gick. Vi var där för att fira en av deras döttrar och tog ut hundarna i kylan, ruggigt kallt. Det kunde inte ha gått bättre. Först fick Taurus träffa bara Babe, sen släppte vi ut Bailey och sen slöt även Tequila upp. Tjejerna uppvaktade Taurus, båda två samtidigt och tror ni han njöt eller :p Han var jättegullig med tjejerna och Amstaff sättet att leka passar honom bra. Däremot så är han inte helt van vid amstaffarnas gurglande läten när de leker med varandra. Så när tjejerna lekte så ville Taurus splitta och tala om för dem att lugna sig lite.. men har visste inte riktigt hur, så han tog till det han kan- skall. Det funkade visserligen för de undrade väl vad fan han gapade om :) Det var ett trevligt möte och skönt att se att alla går ihop utan problem. Så kan vi åka dit och låta de umgås som en flock.

Kom hem och Taurus hoppar av någon anledning upp och ska hälsa.. eller nåt och slår upp min piercing (har en ring mitt på underläppen) mot mina framtänder så det börjar blöda mellan tändera. mm.. tack råttan. Han har nu officiellt mörbultat matte för resten av veckan. Får väl skylla mig själv som har en ring i läppen men det har bara hänt en grej förut och det var när Bailey var ung. Vi brottades, jag låg typ upp och ner på sängen och hängde ner med huvudet för kanten, och han råkade fastna med en av hans framtänder i ringen och höll på att slita upp läppen. Men det gick bra!

Bilen lämnades in till Volvo i Södertälje i måndags.. det tar 10 min att starta den varje morgon och vi misstänker att mätarställningen inte stämmer..
Och vad händer senare på dagen.. jo volvo ringer Stefan och förklarar att tiden blivit framflyttad några dagar pga arbetsstopp.
Det är rasrisk för att det ligger så mycket snö på taket.. varför är jag inte överraskad.
Pappa var snäll och hade följt med mig in till stan så jag kunde åka med honom hem igen.

Igår, tisdag, så åkte jag och Marre till Underås för ett riktigt äventyr. Kändes som att vi var på Mount Everest.. eller månen.
Det var så otroligt mycket snö och vi var där med hela flocken på fyra hundar och de var förstås lösa. Innan vi släppte dom så var det som att ha fyra unghästar i koppel, vi kände energin genom kopplet och genom armarna. "Släpp oss lösa!"
Vi tog oss fram där det var nästan omöjligt, balanserade på branta kanter, orsakade laviner och lät hundarna jobba som team att hitta bästa vägen. Det var en utmaning att ta sig fram med inte sällan höft-djup snö. Men det är sånt som är roligt! Enda negativa var att Taurus en gång var på vippen att slå över och ge sig på Devil på allvar. Men jag vet ju att han har en mental könsmognadsperiod och att han inte har det så lätt.. så jag har alltid ett öga på honom. Han lyssnar direkt och slutar, det är bra. Men han är så VASS! Jag älskar den egenskapen, men i den här fasen han är i nu så slår det över ganska lätt och ger.. inte alltid så bra beteenden. En annan rolig sak är hans härliga nyfikenhet, han SKA fram till saker som han inte ser riktigt vad det är. Självsäker är bara förnamnet. Vi var ute på äventyr i 1½ timma, tack Marre det var så roligt att göra något tillsammans! :)

Idag onsdag så började vi dagen med en promenad på 40 min, pulsade i snö och gjorde godissök under lastbilssläp.
La mig i badet ( ja mitt på dagen) och läste ut en hundbok. Har på senaste tiden utökat mitt hundbibliotek avsevärt för min utbildning. Nu tycker jag att jag har alla böcker som är värda att ha.
Pappa kom och hämtade upp mig och hundarna runt kl 15 och sen fortsatte jag mitt pluggande på Tjugans. '
Ikväll har vi varit till klubben och tränat i många minus grader, men vi var trots allt nästan full trupp i träningsgruppen.

Eftersom jag hade åkt dit med pappa så hade jag ingen egen bil så båda hundarna fick vara med på plan men vara uppbundna en i taget. Tyvärr hade jag glömt täckena så jag växlade hund ofta, tränade väl 10 min per hund och gång. Vill inte att de ska bli kalla.
Taurus darrade av förväntan och var lika positiv som vanligt. NEWS: Han kan nu tvåans apportering!! Finslipning behövs men han går ut, tar apporten, kommer tillbaka och sätter sig fot med den i munnen utan att tugga. (En ENORM framgång för mig personligen efter att jag sabbade Baileys apportering). Mattes duktiga råtta!!
Jag blir mer och mer sugen på att börja med IPO med Taurus, han har alla förutsättningar känns det som. Men jag behöver lära mig mer. Vi har ett stort och engagerat IPO- nät på klubben och kan säkert få in en fot där.

Bailey behöver träna mycket oftare än vad vi gjort nu under lågsäsongen, för han har så mkt energi och vilja som ska ut att han spattar ur oavsett belöning. Han älskar ju att jobba och pupillerna är stora som tefat! Luuuugn grabben. Det jämnar nog till sig i vår när träningen blir mer regelbunden.

Killarna ska alltid ligga nära varandra när de fått märgben, sen efter en stund så byter de ben med varandra :)


Iriz och Chili chillar


Taurus och Babe på samma fläck!


Kom igen brudar nu leker vi!


Taurus uppvaktas av damerna


Puss på dig, Taurus och Tequila


Babe ser ut att ha horn :) Hon lappar till Taurus i farten


Uppvaktad, igen!


Här hoppar faktiskt Bailey BAKÅT när Babe kommer farande :)


Snö..snö..men titta mera snö


Den här skylten står i köket, men vi tar den med en glimt i ögat ;)


Chili fin


Hundarna med när husse skottar altanen


Marre med vildhästarna..fr v: Bailey, Bamzing, Taurus och Devil




Men SLÄPP oss nu!!

Yiiihoooo!




Wow en buske man faktiskt når fram till


Här står vi artigt i kö att pinka på samma fläck


Bailey håller koll









Vi hittade smal stig med stenar under snön som vi kunda gå på en bit






På kanten till stupet, här sluttar det väldigt brant på vänster sida






Bailey ensam varg på toppen, han vill alltid ha överblick.
Oavsett om det är i bilen, hemma, eller ute




Fick syn på något


Tillbaka vid bilen


På väg hemåt igen


*zzzzzz*


När vi fikade på klubben ikväll så fick hundarna vara i köket, här kikar Taurus fram över disken :)




Dagens bilder

Vi har inte åkt hemifrån idag. Hundarna har fått använda hjärna, näsa, balansen och alla sinnen på hemmaplan istället. Har städat huset, men innan jag dammsög så fick hundarna skräpa ner totalt med två svåra godispaket var :) Stefan och hans bror åkte till Örebro för att hämta Volvon. När allt var klart så gick vi på promenad i 1½ timma. En skitrolig promenad. De fick göra godissök under lastbilssläpet för att få använda näsa och hela kroppen för att få tag på godiset. Hundarna hjälptes åt att leta sorkar i snön och så tittade vi på ett travekipage som var ute och tränade. Vi satte oss några ggr under promenaden och bara myste/grävde/lekte.
Vilade när vi kom in och sen lagade jag thaimat, röd curry kyckling wok med basmatiris.
Stefan ringde på hemvägen och de satt (sitter?) fast på vägen hem pga en olycka längre fram.. typiskt!

Jaahapp, nu kom grabbarna äntligen hem efter sju timmar, och sticker igen! De ska över till Gus och co för att bada bubbelpool ute med husse Peter. Kompisaaaar.. med öl. Själv ska jag käka lite choklad, ta ett glas Baileys och titta på favoritprogrammet Big Bang Theory på femman :) Går aldrig nöd på en ensamvarg.

Glänsande Iriz, långvandraren


Bailey på bästa utsiktsplatsen


Vår svanslösa surikat Saga, aka morrhoppan




En av våra välbesökta fågelautomater


Det finns ett bord där under


Chili, vårat senaste tillskott till flocken, är riktigt röd mot snön


Min kritvita fara Taurus ligger och tuggar på sitt sista godispaket


Flockens evigt leende katt, Chili tappar aldrig humöret!


Travstallet från fönstret


Fönstersstjärna


Chili igen..


..och igen!


Lek på promenaden


Bailey varnade om något som jag inte såg


Matte har koll på läget så vi behöver inte agera :)


Sorkjakt!


Lagarbete?


Hundarna kollar in travaren, den lilla pricken till höger


Bailey är så ståtlig när han sträcker på sig


Stilig är bara förnamnet =)


Ingen träning

Tidig morgon.. blir ingen träning i ridhuset för oss nu på morgonen som planerat.
Jobbigt för mig som så gärna vill hålla mig till planerna.


Men jag sätter alltid hundarnas och min säkerhet i första hand, får inte bli dumristig bara för att man vill följa sina principer.

Somnade i soffan sent igår kväll, inte meningen. Ville hålla mig vaken så jag slapp sova med spänningshuvudvärk.. hade telefonmöte med valberedningen i rasklubben igår kväll och dum som jag var så hade jag inget headset, att hålla i en lur i 1½ timma är en evighet och musklerna blir spända. Men jag somnade i soffan, vaknade vid halv fem och la mig i sängen men var alldeles för pigg för att somna igen. Sen ringde Stefans alarm och han åkte till jobbet. Medan jag sov på soffan så hade jag oroliga drömmar. Inte alla som tror på sanndrömmar, men jag gör det för jag har såna till och från. Jag visste inte att snön rasade ner ute och ändå drömde jag inte en, utan två ggr, att jag på olika sätt var med om bilolyckor. På exakta platser och med vilken bil..
Lånebilen vi har nu är inte världens bästa direkt. Ingen bur till hundarna (oskyddade), manuell som jag är lite ovan vid, ingen antispinn och så mig bakom ratten. Fegråttan, skulle väl krypa fram i 50 hela vägen till ridhuset.

Mina extremt morgontrötta hundar klagar inte på att vi stannar hemma
, båda ligger tätt intill mig här i sängen och snarkar gott. Jag vill gärna få sova några timmar till.. kanske gå ut och skotta massa snö, ta mig en kopp te och skorpa. Lägga mig och titta på Big Bang theory säsong två och sen efter en stund förhoppningsvis *zzz*

Vi har pratat med bilfirman idag och vår riktiga bil är äntligen klar nu, Stefan vill såklart hämta den pronto men jag sa njaaaa. Imorgon känns nog bättre, vill se hur illa vädret blir. Vi är båda bra förare, men det är inte oss jag är orolig för utan alla andra idioter som inte begriper bättre ute på vägarna. Det är nog inte alla som skulle vilja möta sig själv i trafiken..

Igår var vi ute på promis i en dryg timma med Gus och lillmatte Ida. På kvällen klickade jag med hundarna och hade som sagt telefonmöte. Lagade en killer god chili con carne.

I onsdags så var vi som sagt och hälsade på Kim i Skogås men tyvärr blev det inga nya hundmöten, men hundarna fick leka i rastgården ändå. Jag tog en fika efteråt och åkte sen igen. Åkte raka vägen till klubben för ett rejält träningspass. Hundarna tränade en hel timma var och var ändå fulla av energi.
Båda passen var riktiga lyckostunder.. jag har blivit bra på att verkligen variera belöningsätt. Hundarna sprudlade av träningsglädje och en jackpot är att Taurus senaste tiden har kommit att fullkomligen ÄLSKA fotpositionen hos mig och han har en jättefin bakdelskontroll :) Hans grunder är bra och jag kommer utan tvekan kunna starta honom i riktiga ettan till sommaren! Appellen är planerade till hösten.
Bailey är sitt vanliga intensiva jag och jag har ändrat hans mål till enbart bruxet. Jag kommer ha nog med fokus på lydnaden med Taurus. Och ja sen så är det ju planerat två championat för Taurus i sommar också, viltspår och utställning :) Baileys enda mål är att bli uppflyttad till högre klass samt korning.
Har även börjat klicka in target stick på båda, ska använda den en del i krypträningen.

Har börjat med en ny rutin också, inspirerad av Eva Bodfäldt. Istället för att bara träna/tävla på plan och sen bara gå därifrån, så går jag med hunden utanför plan. Sätter mig ner och lugnt pratar en liten stund om hur otroligt duktig hunden var.. inte för att hunden förstår vartenda ord. Men de kan höra att vi är glada och positiva, höra ord den känner igen och viktigast av allt: vi får en stunds samhörighet med hunden och stressar inte iväg. Vi knyter ihop säcken. Lite gos och kel, kanske en godis.
Det kan låta: "Du var så otroooligt duktig idag..du var duktig på sitt, och duktig på ligg, suuuuperduktig på hit och stanna, men du var extra duktig på att stå! Men det du var allra bäst på, det var att leka!"
Folk kommer väl tro att jag inte är riktigt klok, men mina killar svansade iväg till bilen med svansen i topp och det fanns en känsla av att vi var väldigt nöjda och stolta med varandra! :)

Senare idag blir det nog ut och njuta av snön.. och skotta ännu mera!!

Hela hanhundsflocken. Älskar den här bilden för det händer så mkt i den språkmässigt sett!

Vad händer med min hund!? och bil!?


Jag skulle behöva göra yoga i en vecka för att finna någon slags inre frid efter senaste veckan.
Det är ingen lek att vara hundägare, men det är fan ingen lek att vara bilägare heller..


Förra onsdagen så åkte vi till Skogås igen för att hälsa på Kim på hans hundcenter.
Tycker att det är bra tillfällen att socialisera hundarna med nya hundar och då speciellt för Taurus. Bailey är så duktig som han behöver vara.
Taurus fick börja med att träffa en åttaårig welsh-springer spaniel herre som var lugn med ett riktigt fint språk.
T morrade som han brukar men de kom överens, sen kom en amstaff tik (vacker!) på fyra år och då röt Taurus i åt den andra hanen, "Hon är min!", som tog det hela med ro.. De kunde ändå leka med henne samtidigt båda två.

Bytte hund efter en stund och tog in Bailey, han pratade riktigt fint med welshen och han verkade älska amstaff tjejen. Jag var nöjd med honom.
Därifrån åkte jag direkt till Eva Bodfäldts hundcenter för en clinic i momentet Kryp (ingår i bruksklasserna). Jag vill ha lite mer kött på benen nu när jag ska lära hundarna. Första två timmarna så fick hundarna ligga i bilen med täcken på med färska märgben och vatten. Frågade Eva i pausen om jag kunde ta in dom och det gick bra. De fick sitta uppbundna bredvid varandra en bit bort och det gick bra. Taurus la sig på rygg och vilade.
Clinicen var intressant och hon praktiserade på tre helt olika ekipage samt med sin egna labbe Zack. Hon menar att man kan undvika många fallgropar om man redan under inlärningen får hunden att förstå att om den pressar sig mot marken när den kryper, så kommer belöningen till hunden och inte tvärtom. Det är alltså bättre att placera belöningen där den kommer vara när vi kommer att gå upprätt bredvid hunden( snett ovanför huvudet på den) istället för att ha handen framför näsan på den liggande hunden och locka den framåt. Då riskerar vi att hunden inte får någon djupare förståelse för vad som väntas, och att vi då antingen får en hund som blir en snabbkrypare eller alldeles för luftig, dvs hög i krypet. Eller i värsta fall både och.

På torsdagen så spenderade vi halva dagen med att städa ur bilen hos mamma och pappa och hundarna var med ute. Tog mig tid att leka med dem imellanåt.

På fredagen så var hundarna hos mamma och pappa hela dagen för det var bilbytar dag för mig och Stefan. Åkte till Sätra för att kolla vad som fanns. Caddy lifen vi tittat på sådes tyvärr trots att vi sagt till bilfirman att vi ville ha den. Så vi hade hittat en fin Volvo V70 D5 -04 i Örebro, men ville ändå se vad som fanns i Sätra. Men vi hittade inget som stod ut så vi åkte till Tjugans igen för att städa ur det sista ur Pajeron. Åkte hemåt. Killen som köpt Pajeron skulle hämta den kl 15 men blev 1,5 timma sen.. och vi skulle till Örebro och hämta V70n.. de väntade på oss. Liiite bråttom. Fick en löjlig liten klump i halsen när han körde iväg med våran bil..
Lånade Camillas och Peters bil (för övrigt likadan som den vi skulle köpa men två år nyare) och åkte mot Örebro.
Väl på plats så kollade Stefan igenom bilen, jag litar på honom. Köpet genomfördes och vi åkte hemåt. På hemvägen så körde han vår nya bil och jag den andra. Men jag fick ont överallt för att jag spände mig pga dåliga halvljus så jag blev tvungen att byta bil med Stefan. Men vad ser jag då.. jo att framrutan på nya bilen är så förbannat repig att jag knappt såg ut. Perfekt..
Åkte och hämtade hundarna.. något kändes riktigt fel. Och senare när Stefan och hans bror var ute en sväng samma kväll.. vad händer då.. jo motorn börjar gå dåligt och slår ifrån över att visst varvtal. Stefan kom hem som ett tyst åskmoln. Fullt förståeligt, det var så bitterheten rann ur öronen.

Så nästa dag så skulle försäljaren komma och hämtade bilen för att åtgärna varenda litet jävla fel som finns på bilen.. rutan också!! Jag vill SE vart jag kör!
Ursäkta språket- men köper man en bil så ska den väl för i helvete kunna köras mer än tre timmar innan den pajar.
På tal om det.. han som köpte Pajeron kan uppenbarligen inte hantera den för han körde i diket typ direkt.'
MIN BIL!! :(

Förstörda bilplaner sätter liksom käppar i hjulet åt en när man har planer.. livet tar ju inte paus bara för det här. Hade en planerad intervju med mitt första projekthundsekipage för problemhundsutbildningen. Så Camilla var snäll och skjutsade mig till syrrans jobb, tog hennes bil och åkte till intervjun, ngt sen med ändå.
Det är inte mycket som kan stoppa mig när jag väl har viktiga planer.. blir nästan manisk.
Efter intervjun så handlade jag lite och köpte gott tugg åt hundarna innan jag åkte och lämnade bilen igen. Stefan hade mött upp försäljaren och fått en lånebil sålänge, en Audi A6. Så han hämtade mig.
Medan jag hade varit iväg så hade Camilla (Gus snälla matte) tagit med hundarna på promenad en timma. Jag hade varit ute en halvtimma på morgonen men var jätteglad att de fick komma ut med Camilla också, tack gumman! Guld värt!

På söndagen så hade vi Läsa-hund kursens andra och sista gång ute på Munsö. Jag gick upp ett par timmar tidigare och gick på långpromenad med hundarna i morgonsolen..
Åsa hade satt ihop arrangerade möten på en begränsad yta. Vi ville se mötena nära och inte få upp någon jaktlek utan kunna filma signalerna nära. Bailey skulle få träffa en Lagotto hane på tre år och Taurus en malle hane på åtta månader. Jag var förväntansfull men mest osäker på Taurus.

Baileys möte gick bra, de var klara med varandra på ungefär 30 sekunder, sen återvände de till doftvärlden runtomkring. Bailey testade två ggr helt onödigt, med att från sidan snabbt lägga hakan över manken på lagotton, som bara behövde se sig om mot Bailey, som genast respekterade signalen och vände sig om och gick iväg. Konstiga i mötet var precis när vi släppte hundarna. Bailey gick rakt på utan att göra båge. Fast iofs, hade lagotton stått nos mot nos så hade nog Bailey gjort en båge. Han brukar anpassa sig bra till individen han möter.

Sen var det dags för Taurus och han imponerade INTE
. Mallen är Åsas egna, Birre, och han är under utbldning till terapihund för problemhundar, så han har hela registret av signaler och gjorde inget annat än att visa sig vänlig och liten. Men Taurus totalignorerade eller förstod inte en enda signal för han var exakt likadan under hela tiden, hotande och morrande, dock nosade i marken tidvis. En malle är ju ingen hund som alltid rör sig långsamt så ibland tog han några snabba steg men Taurus reagerade blixtsnabbt med att trycka ner honom i marken och blev riktigt förbannad om han rörde sig för fort för hans smak.

Det eskalerade och till slut så blev det droppen av oartighet.. Birre var i ett hörn, inträngd utan nödutgångar, Taurus trycker ner honom i marken med ett framben över ryggen och hela hakan över manken.. och när Birre bara vill därifrån så brister det för Taurus som ger sig på honom på allvar. DÄR bröt både jag och Åsa samtidigt och Taurus flyger omedelbart iväg bakom mig, kikar fram som för att kolla "menar hon allvar?" och hennes blick gav honom svaret.. "Shit matte hon menade allvar..". Han hoppade osäkert upp mot mig men jag ignorerade honom.

Han har aldrig gått såhär långt som han gjorde den här gången. Han respekterade inte EN ENDA signal som Birre gav, och det var MÅNGA. Jag visste att risken fanns, så jag fick ingen chock utan var helt lugn, och hur dumt det än låter så var det tvunget att hända förr eller senare, och jag var glad att Åsa var där och att det var under kontrollerade former.

I mångas ögon låter detta nog som en aggressiv hund, men det är långt ifrån sanningen.
Varje möte är unikt och dessa två kommer att få chansen att mötas fler gånger.
Jag har tillräckligt med kunskap om beteende, hundspråk och mina egna hundar för att veta varför det blev som det blev. Det är många komponenter som spelar in.
Nedan är min "analys" om Taurus möte. För mig räcker inte frasen "Ja men det är ju hanar" som ursäkt, det har ingenting med saken att göra. Bra möten ska handla om stabila individer med ett respektfullt och säkert språk gentemot varandra. Däremot så ÄR de slynglar båda två.

- Jag visste redan innan att han har språksvårigheter och vad han behöver jobba på
- Han är en självsäker individ men osäker med språket
- Har blivit nertryckt av Bailey under lek men det är slut med det nu med tanke på att det också blir inlärt
- Han har hela livet lekt för mycket vilda lekar och har fått ett inlärt beteende
- Han har aldrig träffat en hund med kolsvart mask som Birre har (svårläst)
- Han är under psykisk könsmognad och mycket händer i hans huvud just nu
- Han är en hund med skärpa
- Inhägnaden luktade delvis som hans eget revir efter att Bailey pinkat där inne tre ggr under hans möte
- Jag är en resurs och är viktig för honom, gick ev upp i lite matte-vakt men inte säkert
- Han hade suttit i bilen och varvat upp eftersom Bailey fick vara ute innan honom och han satt och väntade på sin tur


Fick se ett möte med en halvbror till Bailey, han var jättefin men hade inte riktigt ståöron. Samma fina massa, lite längre päls men med samma färg.
Sen gick vi in för att kika på filmerna och diskutera mötena. Frågade Åsa om råd hur jag ska börja träna men det var som jag trodde :)

Så redan från dagen efter så blev det ändringar för Taurus, inge mer hetsiga lekar med oschysst beteende.
Jag förstärker alla trevliga signaler som jag ser honom göra och det känns som att vi har ett mål att jobba mot tillsammans, känns superbra.
Häftigast är helt klart hur mycket Taurus kommer vinna på det här och att se skillnader i hundmöten.

I måndags så gick vi på promenad med Camilla och Gus men Taurus fick vara kopplad större delen av promenaden, släppte honom en stund så han fick leka med Gus men inte för vilt och inte för länge. Hundarna fick köra godissök vid massor av staplade träpallar. Bailey ensam och småttingarna för sig. Klickade lite med hundarna inne när vi kom tillbaka.
På kvällen så åkte vi till tjugans och jag tillät inga dumheter från Taurus mot Devil eller Zing, det har ju aldrig någonsin varit bråk i flocken, men är det någon som kan orsaka det just nu så är det T. Han är liksom i fel fas.

Igår Tisdag så började vi med en morgonpromenad i 45 min, hundarna fick göra två godissök under ett lastbilssläp som stod parkerat längst med vägen. Gömde godis överallt i underredet medan hundarna låg plats. Sen fick de jobba högt och lågt :) Det var uppskattat

Senare så skulle vi hälsa på kompisen Isso, en vit herdehund kille på sex månader. Plockade upp Isso med matte Tonje och husse Tim på hunddagiset där Tonje jobbar och åkte hem till dem. Hundarna skulle få träffa Isso en och en. Tog in Taurus i lägenheten först och jag berömmer honom när han är bra med Isso, men döm av min förvåning när han ställer sig och ska PINKA på deras SOFFA!! WHAAAT!? Har väl aldrig varit med om maken! Han har inte kissat inne sen han var typ 10 veckor..
Eftersom jag stod bredvid och kunde ta tag i honom med perfekt timing så blev jag faktiskt: förbannad, han vet mycket väl att pinkar gör man UTE och jag tvivlar på att han försökte göra en lugnande signal, då snarare en markering.. ajabaja. Inte nog med det, han försökte en gång till men jag blev lika förbannad då. Hade jag märkt det för sent så hade jag inte kunnat säga något, men nu var jag nära. Så han har verkligen en skum period just nu, måste vara förvirrande och frustrerande för honom.
Känns som att allt måste tas tag i nu på en gång, inte när han är fullvuxen.
Bailey däremot hade ett oändligt tålamod med Issos, inte alltid så fina, lek- och visade väldigt vänliga signaler. Är alltid stolt över fina möten. Bailey anpassar sig som sagt bra till individen han möter.

Tonje följde med till djuraffärn när jag skulle köpa hundmat. Hon hade inte varit i just den affären och ville kolla hur det var. Vi kanske ska anmäla oss för en gratis hundfotografering som ska hållas där :) Köpte en påse märgben till mina hundar och en påse till härliga Isso.
När vi kom hem så fick hundarna direkt varsitt märgben och somnade gott efteråt.

Mina hundar lär mig massor varje dag.

Idag så ska vi till Skogås och hälsa på Kim igen. Förhoppningsvis så blir det fler intressanta hundmöten idag.
På vägen hem så ska vi stanna till på klubben och träna, det finns fler upplogade planer nu.

På fredag så ska vi träna i ett ridhus kl 07-09 på morgonen som några i träningsgänget hyrt i Februari och Mars!

Här kommer massvis med oredigerade bilder tagna senaste veckan. Fast det är ju bara en bråkdel av alla bilder som tagits. Tagna med kameran (Nikdon D3000) och mobilen (Satio).

Taurus träffar welsh hanen

Dubbla signaler från Taurus

Amstafftiken var en lattjo brud :)

Bailey och welshen gör snygga bågar och hälsar artigt


Bailey studerar welshen som ska pinka

Amstaffen nyfiken på Bailey

På lördagkvällen så fick jag vackra rosor av Stefan för Alla hjärtans dag


Vår morgon promenad i söndags morse

Här ser man de djupa bevattningsdikena som alltid går på en sida av vägen
Gäller att ha koll på hundarna för på sina ställen så är dikena dolda av all snö.
Kolla bara bilden ovan, där går diket på vänster sidan.

Baileys godissök i pallarna

Taurus letar

båda letar

Baileys möte med lagotto hanen

Hälsning

Strike one



strike two

Klara med varandra

Innan vi släppte ihop Taurus och Birre




Som sagt.. såhär såg Taurus ut hela mötet

"Du rör dig fan inte!"

Inträngd i ett hörn


Här har det precis tagit hus i helvete och Taurus är påväg bakom mig

"Menar hon allvar matte?"

"Shiiit.. hon menade visst allvar.."

Baileys halvbror Draco träffar en border terrier dam på sju år


taurus och Chili

Såhär sitter hundarna i lånebilen.. jag gillar det INTE. Vill ha hundarna i BUR och i EGEN bil!

Bailey väldigt vänlig med Isso

Nos nos, ÄLSKAR Baileys fina snälla öronställning



Bilder från promenaden igår

Eftersom vi bor så vackert (tycker jag själv) så har jag svårt att låta bli att fota när vi är ute på promenad. Förutom alla vackra vyer så är det ofta ett speciellt ljus, som ni ser på bilderna.




















Hej då bilen

Jahapp.. slutet på en era ikväll.  Vår tid som jeep ägare är nu över. Ikväll sålde vi vår Mitsubishi Pajero Wagon, dryga två år efter att vi köpte den. Visst, det har vaeit en del problem med den och årsskatten är otroligt dyr.. men jag kommer sakna den. Den är rolig och köra och den är så stor att man känner sig trygg. Man tar sig fram på de mest otillgängliga ställen med fyrhjulsdriften och den har varit en kanonbra hundbil. En kille har kört den ikväll och la handpenning direkt, han hämtar den på fredag. Snyft. Nu kommer vi antagligen att köpa en Volkswagen Caddy Life, vilket ju också är en outstanding hundbil med stor plats.

Igår var jag och Stefan på Läsa-hund kurs, den är som sagt på två ggr. Igår var det bara teori 14-18, nästa söndag så har vi praktik lika länge. Då ska mötena även filmas. De flesta som är med har småhundar så det ska bli intressant att se hur Åsa sätter ihop vem som ska möta vem av hundarna. Bailey är ju jättebra med små och Taurus är mer ovan så leksättet kan bli lite galet. Hoppas på att Bailey ska få träffa en liten chihuahua hane som väger 1,5 kg, han skulle fixa det ypperligt :)

Idag var vi ute och gick i fina vädret i två timmar kl 14-16, mötte några kuskarna från travstallet vi är grannar med som var ute på träningsrunda. När vi kom hem igen så borstade jag igenom hundarna ordentligt och lastade in dom i bilen. Åkte och sa hej hos mamma och pappa. Gjorde en visit på bibblan och skaffade lånekort. Hälsade på hos farmor och hennes Lennart. Hundarna är så himla gulliga mot farmor, vill gärna sitta nära och mysa. Kärleken är ömsesidig :) Var in på affärn en sväng och åkte sen hem. Lagade spaghetti med köttfärssås med grädde, tomat, mascarpone och ruccola, kryddor + lite tabasco. Hur jävla gott som helst. Vitlöksbröd till.

Just nu har husse varit ute med hundarna i 40 min och jag sitter inne i värmen. De är nere på fältet och träffar Gus med husse. Längesen Bailey träffade Gus nu, men det brukar gå bara bra om Gus inte är för PÅ med Bailey. Tror Bailey tycker det är lite jobbigt nu när Gus är fysiskt könsmogen.

Ungefär såhär ser kommande bilen ut:



Världen har förlorat en själ

Jag sitter i soffan och tittar på tv. Bailey ligger och tuggar på ett färskt märgben han fick nyss. Vi har varit ute på promenad i en halvtimma med godis och boll. Taurus följde med husse hem till Gus, husse och husse ska bada bubbelbad ute i kylan :)

Tidigare idag så var dom också hos Gus och Bailey fick vara på tjugans några timmar medan jag och mamma åkte till Liljeholmens nya galleria för att hälsa på storesyster som jobbar där. Längesen jag och mamma gjorde något bara vi så det kändes välbehövligt att komma iväg hemifrån och shoppa lite. Vi käkade lunch med syrran och hon och mamma hade en liten överraskning åt mig, en tidig födelsedagspresent. Fyller år 1/4 ( yes I'm a joke). har pratat om förut att jag vill ha nya bestick. Fick med mig ett 40-delars bestickset som vanligtvis går på drygt två lax men det hade blivit lite fel skick. Så jag är nu stolt och förvånad ägare till ett nytt fint set från Cervera :)
Shoppade lite kläder för halva ½ priset. Köpte böcker på stockholms stadsmission, tre för en hundring. Fikade innan vi skulle åka, drack den mest färskpressade juice jag druckit någonsin, tjejen i kassan handpressade den på beställning! Impad och så gott det var! Släppte av mamma hemma och tog med mig Bailey hemåt igen. Kom hem samtidigt som Stefan.

I torsdags så tog jag med hundarna för att hälsa på min kompis Kim på hans hundcenter i Skogås. Vi käkade lunch. Vi gick på promenad en timma och jag tog bara med Taurus, Kim hade sin pinschertik Deema och hans daghund, en liten borderterrier hane, med sig. Det funkade bra med hundarna och vi gick igenom skogen och tillbaka. Satte Taurus i bilen och tog ut Bailey. Vi gick in i rastgården med hundarna och där fanns även en flathane på sju månader och senare även en amstaff på fem månader. Frippe, lilla border terriern är kastrerad innan könsmognaden och hormonnivåerna gjorde att Bailey tyckte han var en väldigt söt..tik!? Så B var lite väl jobbig på honom ibland. Bytte hund igen efter en stund. Var inte helt hundra på hur Taurus skulle vara. Han är lite slarvig med språket ibland och morrar i tid och otid, men inte av osäkerhet. Det gick riktigt bra och in kom ytterligare tre hundar! Men jag visste att det var trygga hundar och jag var nyfiken på hur Taurus skulle fixa en hel flock som är så varierad. Skulle det inte funka så tar jag ju bara ut honom.

Men jag kan tala om att det var en riktigt stolt matte som såg sin 18 månaders hane hantera flocken.. Med honom så var de sex hundar. Frippe-kast borderterrier hane 2 år, Caspar-flatte hane 7 mån, Gunnar-amstaff hane 5 mån, Leon-kast labbehane 5 år och Flisan-bordercollie blandis tik 13 år. Det gick så himla bra och såg jag något jag inte gillade så räckte det med att ropa hans namn så avbröt han direkt. Väldigt lyhörd. Visade verkligen hur stolt jag var och jag strålade nog som en sol. Jag måste lita på att Taurus kan hantera situationen, men låta honom träffa främmande hundar utan stöd från Bailey- så han bara har sig själv att tänka på. Hans ljud är bara spel för gallerierna har jag lärt mig, trygga hundar vet ju om det. Med Taurus skärpa så skulle det nog bara bli problem om han mötte en hund som utmanar honom, annars är det lugnt.
Jag hade tyvärr inte kameran med mig, annars hade jag nog fotat massor. Får bli nästa gång.
Vi tackade så mkt för en rolig dag och det är nog en bra idé att åka dit regelbundet, både för min skull och hundarnas. Tack Kim, vi får snart prata med om ett samarbete! :)

Igår fredag så var vi ute och gick i solen en timma mitt på dagen. Vägen jag tänkte gå var blockerad av massiva snödrivor så det var bara att byta plan. Det är så mkt snö att det nästan är löjligt, båda roligt men ibland förhindrar snön en från att göra det man planerat, bokstavligt talat. Stefan åkte iväg till en vän och jag stannade hemma med hundarna. Somnade en stund på soffan, hade sovit oroligt på natten. Lagade kycklingklubbor och potatisgratäng. Stefan skulle inte komma hem förrän sent. Klickade med hundarna en halvtimma var. Taurus är nästan roligast att jobba med, men det är mitt eget fel att Bailey inte är lika operant. Taurus tränade stänga skåpsluckor, hakan i marken med godis på nosen och tassarna, apportering, fotposition och sen fri shaping med en plastkorg. Bailey fick träna ungefär samma saker men är som sagt inte riktigt lika påhittig under den fria shapingen. Taurus var fortfarande i eld och lågor så han fick köra fem minuter till. Vi hade himla roligt och det var ett bra träningspass med tankenötter som gjorde hundarna trötta :) Avslutade dagen med en kvällspromis.

Vad vi gjort idag vet ni redan och imorgon väntar kurs! Läsa-hund kurs hos Åsa och Modde som jag även går yrkersutbildningen hos. Stefan ska gå kursen med mig och det gör mig så GLAD!!! Första gången han är med på en hundrelaterad kurs med mig. Han har ju inte samma intresse, men jag hoppas att det här kanske kan göra honom nyfiken och vilja lära sig mera. Han följer med frivilligt och VILL vara med.. lovande :) Om inte annat så lär han sig läsa hund lite mer. Jag kan redan läsa hund efter alla utbildningar och efter att ha studerat hundmöten och relationer, men det finns alltid mer att lära sig! Tjusningen med hund är ju bl a att man aldrig kan bli fullärd! Imorgon är det fyra timmar teori och kommande söndag så blir det fyra timmar praktik med filmning och diskussioner.

Ett ljus brinner för Taurus kullbror Texas som somnade in igår efter en tids sjukdom. Vi tänker på er.
Världen har förlorat ännu en själ.

Bilder från promenaden igår. Njuter av våra öppna vidder här hemma.







Kunskapstörstig, let it rain!

Nu har det plötsligt blivit onsdag! Snön öser ner ute, som vanligt och det har blåst hela morgonen så jag trodde huset skulle lyfta. Taurus började dagen med att pissa i motvind.. duktig kille.
Har varit ute med hundarna en timma och puslat runt på fältet. Ibland blev det så djupt att hundarna hade svårt att ens hoppa fram när det blev lite uppförslut.. DÅ är det djupt! Måndag och tisdag så har jag varit på tjugans på dagarna(mina föräldrars hem) och varit hundvakt samt skrivit rent mer från helgen. Ska driva tillbaks klockan lite nu och berätta om helgen.

Dagarna innan helgen så njöt vi av de ytterligare 30 cm snö som föll i onsdags. Ute och gick en del och skotta snö och skotta snö..

I helgen så började jag som sagt plugga till Problemhundskonsult hos Daily Dog. Vi håller till ute på Munsö i en äldre skolbyggnad, och är åtta i klassen, men vi var bara sex st nu i helgen som var på plats. Klassen består av, för mig, såväl kända som okända ansikten. Utbildningen är slut om ett år..och det kommer bli ett tufft år. Det är ingen utbildning för vem som helst. Att jobba med problemhundar är oerhört krävande mentalt. Att kunna läsa av och handskas med ägarna på ett ödmjukt och analyserande sätt. Att i första hand se hunden, kunna nå fram till ägaren och självklart: se helheten i situationen. Att jobba fram en träningsplan och sen själva praktiken. Att ibland kliva in i dåliga levnadsförhållanden. Aldrig generalisera, inte ha egna värderingar utan vara nollställd inför nästa hund. Att tänka "jobb", att inte ta med sig hundarna hem i tankarna och att klä på sig den "mentala kondomen", är väldigt viktigt för annars sliter man ut sig snabbt. Vi kommer ha mycket praktik under utbildningen och även när vi har våra projekthundar hemma så har vi fullt stöd av klasskamrater och lärare.

Vaknade pigg som en lärka kl 05 på fredagmorgonen. Var ute med hundarna en timma 06-07 i mörkret och fixade allt färdigt inför första dagen i plugget igen!

På fredagen så pratade vi om förväntningar och hade presentation. Gick igenom schemat för året m m
Gick igenom inlärningens delar. Habituering, sensitivisering, desensebilisering, klassisk betingning och operant betingning och observationsinlärning. Hade med mig Taurus första dagen. Han är en ängel att ha med, så lugn och cool. Min annars så explosiva unghund. Men han har en så bra on-off knapp! Ibland fick han vara ensam i sin lilla hage på nedenvåningen när vi var på andra våningen där vi inte får ha hundarna med. Inte ett pip sa han och verkade då ligga och ta det lugnt. Vi har pauser ofta och luncherna är minst en timma så vi hinner äta och gå med hundarna ordentligt. Dagarna är ca 10-18.
Jag hämtade upp Bailey på tjugans.. åkte hem. Gav hundarna mat, sa hej till Stefan och la mig direkt.. och somnade! Det var helt bisarrt.. hjärnan var nog överfull. Somnade kl 19, vaknade kl 07 morgonen därpå när klockan ringde! :-D Välbehövligt men ovant!

Hade missuppfattar tidtabellen för färjan på lördag morgonen, jag tar bilfärjan från slagsta till ekerö. Den tar bara 10-15 min och kostar 50 kr enkel resa. Hur som helst så fick jag stå och vänta med bilen i 45 min.. skulle bli ca 20 min sen till lektionen. Inte kul att vänta så länge i -20 grader. Tog ut Bailey på kisspromis men han fick köldkramp i tassarna så vi var inte ute så länge. Döm av min förvåning när klassen hade väntat på mig med att börja! Tokar! Klart jag var tacksam men lite skäms man ju också..

Bailey är också lugn men har lite mer pip än Taurus. Han slappnar av bäst hemma, och även om han är lugn- så kan han inte riktigt lägga sig och sova i en ny miljö förrän efter en stund. Han har ju inte heller något emot att vara ensam så de stunder han fick ligga på nedervåningen så låg han o chilla, gäspade gott när vi kom ner igen.
Vi fortsatte på inlärningen med reflextypologi som innefattar AR, OR, DR, startle och FAP. Den som vill veta närmare vad allt betyder kan fråga eller söka på internääätet. Vi gick sen in på intervjuteknik och fick även se hur en intervju går till.
Hann börja prata om rädsla.
Senare på kvällen, hemma, så fick jag migrän av skäl jag inte vill gå in närmare på. Har bara haft migrän ett fåtal ggr i livet. Tänkte att det går säkert att sova bort. Mjo eller hur. Sov oroligt och kl 05 så vaknade jag av att det gjorde lika ont. Yrade runt som en förvirrad höna i hela huset på jakt efter en värktablett, inte en enda tablett i hela huset! Drack ett glas vatten och dunsade i säng igen.. jobbigt. Hade aldrig pallat att åka iväg som jag planerat- när sömnen varit så värdelös. Hörde av mig till mina lärare att jag är med från lunch och framåt. Sagt och gjort, lyckades få sova ett par smärtfria timmar. Mådde sen bra igen och tog med mig Taurus igen.

Söndagen ägnades åt rädsla och dess olika delar som man måste tänka på. Den farligaste typen av hund, är den som först bara haft rädsla men för att sedan även gå över i aggression. Då har man tagit bort alla varningssignaler och hunden exploderar utan förvarning. Gick även igenom stressogram, övningar och att tänka på inför nästa block som är om en månad. Då börjar praktiken på allvar och vi kommer inte kunna ha egna hundar med oss. Alla ska ha med sin respektive första projekthund och sen ska vi se hunden "on stage" och stödja och råda varandra. Söndagkvällen spenderade jag med att börja skriva rent allt från helgen men blev inte klar.

Imorgon torsdag så ska jag och hundarna till Skogås och hälsa på min kompis Kim. Vi är klasskompisar från när vi gick instruktörsutbildningen 07/08. Han startade eget och har ett hundcenter där han bl a bedriver kurser. Han är den jag fortfarande har mest kontakt med från klassen. Wagging tail

Vill avsluta med att citera Bollnäs-Martin från radiokanalen Bandit Rock 106.3 som alltid går varm i bilen och hemma. Han kör varje morgon sin Shit-list. Rakt på sak vad som stör honom den dagen. BÄST :) Ej för den pryde!

"3. Det ska bli kallare i februari. Balle.
2. Nu är jag så jävla trött på att se Tiger Woods ansikte i tidningen hela tiden. Lägg ner skiten. Four!
1. Plogbilen skyfflade igen bilen min nyligen. Och när jag äntligen fick bort all jävla snö så satt det en parkeringsbot. Det var det elakaste jag vart med om i hela mitt liv. Jävla helvete! "


Yeah!

Ser ni älgarna?


Taurus och Saga myser i vanlig ordning



Bailey med sin klövjeväska, visst ser han lite stolt ut? :)



Eh, vad händer här?


Djupt? Njae.. inte om man jämför med nu när det kommit ännu mer



Bailey gör ett riktigt rävskutt



Vackert ljus på promenaden
. Man kan se vallarna som vinden bildat i snön


Vacker soluppgång i lördags. Tyvärr framgår det inte av bilden, men solen var helt blodröd



RSS 2.0