Vad händer med min hund!? och bil!?


Jag skulle behöva göra yoga i en vecka för att finna någon slags inre frid efter senaste veckan.
Det är ingen lek att vara hundägare, men det är fan ingen lek att vara bilägare heller..


Förra onsdagen så åkte vi till Skogås igen för att hälsa på Kim på hans hundcenter.
Tycker att det är bra tillfällen att socialisera hundarna med nya hundar och då speciellt för Taurus. Bailey är så duktig som han behöver vara.
Taurus fick börja med att träffa en åttaårig welsh-springer spaniel herre som var lugn med ett riktigt fint språk.
T morrade som han brukar men de kom överens, sen kom en amstaff tik (vacker!) på fyra år och då röt Taurus i åt den andra hanen, "Hon är min!", som tog det hela med ro.. De kunde ändå leka med henne samtidigt båda två.

Bytte hund efter en stund och tog in Bailey, han pratade riktigt fint med welshen och han verkade älska amstaff tjejen. Jag var nöjd med honom.
Därifrån åkte jag direkt till Eva Bodfäldts hundcenter för en clinic i momentet Kryp (ingår i bruksklasserna). Jag vill ha lite mer kött på benen nu när jag ska lära hundarna. Första två timmarna så fick hundarna ligga i bilen med täcken på med färska märgben och vatten. Frågade Eva i pausen om jag kunde ta in dom och det gick bra. De fick sitta uppbundna bredvid varandra en bit bort och det gick bra. Taurus la sig på rygg och vilade.
Clinicen var intressant och hon praktiserade på tre helt olika ekipage samt med sin egna labbe Zack. Hon menar att man kan undvika många fallgropar om man redan under inlärningen får hunden att förstå att om den pressar sig mot marken när den kryper, så kommer belöningen till hunden och inte tvärtom. Det är alltså bättre att placera belöningen där den kommer vara när vi kommer att gå upprätt bredvid hunden( snett ovanför huvudet på den) istället för att ha handen framför näsan på den liggande hunden och locka den framåt. Då riskerar vi att hunden inte får någon djupare förståelse för vad som väntas, och att vi då antingen får en hund som blir en snabbkrypare eller alldeles för luftig, dvs hög i krypet. Eller i värsta fall både och.

På torsdagen så spenderade vi halva dagen med att städa ur bilen hos mamma och pappa och hundarna var med ute. Tog mig tid att leka med dem imellanåt.

På fredagen så var hundarna hos mamma och pappa hela dagen för det var bilbytar dag för mig och Stefan. Åkte till Sätra för att kolla vad som fanns. Caddy lifen vi tittat på sådes tyvärr trots att vi sagt till bilfirman att vi ville ha den. Så vi hade hittat en fin Volvo V70 D5 -04 i Örebro, men ville ändå se vad som fanns i Sätra. Men vi hittade inget som stod ut så vi åkte till Tjugans igen för att städa ur det sista ur Pajeron. Åkte hemåt. Killen som köpt Pajeron skulle hämta den kl 15 men blev 1,5 timma sen.. och vi skulle till Örebro och hämta V70n.. de väntade på oss. Liiite bråttom. Fick en löjlig liten klump i halsen när han körde iväg med våran bil..
Lånade Camillas och Peters bil (för övrigt likadan som den vi skulle köpa men två år nyare) och åkte mot Örebro.
Väl på plats så kollade Stefan igenom bilen, jag litar på honom. Köpet genomfördes och vi åkte hemåt. På hemvägen så körde han vår nya bil och jag den andra. Men jag fick ont överallt för att jag spände mig pga dåliga halvljus så jag blev tvungen att byta bil med Stefan. Men vad ser jag då.. jo att framrutan på nya bilen är så förbannat repig att jag knappt såg ut. Perfekt..
Åkte och hämtade hundarna.. något kändes riktigt fel. Och senare när Stefan och hans bror var ute en sväng samma kväll.. vad händer då.. jo motorn börjar gå dåligt och slår ifrån över att visst varvtal. Stefan kom hem som ett tyst åskmoln. Fullt förståeligt, det var så bitterheten rann ur öronen.

Så nästa dag så skulle försäljaren komma och hämtade bilen för att åtgärna varenda litet jävla fel som finns på bilen.. rutan också!! Jag vill SE vart jag kör!
Ursäkta språket- men köper man en bil så ska den väl för i helvete kunna köras mer än tre timmar innan den pajar.
På tal om det.. han som köpte Pajeron kan uppenbarligen inte hantera den för han körde i diket typ direkt.'
MIN BIL!! :(

Förstörda bilplaner sätter liksom käppar i hjulet åt en när man har planer.. livet tar ju inte paus bara för det här. Hade en planerad intervju med mitt första projekthundsekipage för problemhundsutbildningen. Så Camilla var snäll och skjutsade mig till syrrans jobb, tog hennes bil och åkte till intervjun, ngt sen med ändå.
Det är inte mycket som kan stoppa mig när jag väl har viktiga planer.. blir nästan manisk.
Efter intervjun så handlade jag lite och köpte gott tugg åt hundarna innan jag åkte och lämnade bilen igen. Stefan hade mött upp försäljaren och fått en lånebil sålänge, en Audi A6. Så han hämtade mig.
Medan jag hade varit iväg så hade Camilla (Gus snälla matte) tagit med hundarna på promenad en timma. Jag hade varit ute en halvtimma på morgonen men var jätteglad att de fick komma ut med Camilla också, tack gumman! Guld värt!

På söndagen så hade vi Läsa-hund kursens andra och sista gång ute på Munsö. Jag gick upp ett par timmar tidigare och gick på långpromenad med hundarna i morgonsolen..
Åsa hade satt ihop arrangerade möten på en begränsad yta. Vi ville se mötena nära och inte få upp någon jaktlek utan kunna filma signalerna nära. Bailey skulle få träffa en Lagotto hane på tre år och Taurus en malle hane på åtta månader. Jag var förväntansfull men mest osäker på Taurus.

Baileys möte gick bra, de var klara med varandra på ungefär 30 sekunder, sen återvände de till doftvärlden runtomkring. Bailey testade två ggr helt onödigt, med att från sidan snabbt lägga hakan över manken på lagotton, som bara behövde se sig om mot Bailey, som genast respekterade signalen och vände sig om och gick iväg. Konstiga i mötet var precis när vi släppte hundarna. Bailey gick rakt på utan att göra båge. Fast iofs, hade lagotton stått nos mot nos så hade nog Bailey gjort en båge. Han brukar anpassa sig bra till individen han möter.

Sen var det dags för Taurus och han imponerade INTE
. Mallen är Åsas egna, Birre, och han är under utbldning till terapihund för problemhundar, så han har hela registret av signaler och gjorde inget annat än att visa sig vänlig och liten. Men Taurus totalignorerade eller förstod inte en enda signal för han var exakt likadan under hela tiden, hotande och morrande, dock nosade i marken tidvis. En malle är ju ingen hund som alltid rör sig långsamt så ibland tog han några snabba steg men Taurus reagerade blixtsnabbt med att trycka ner honom i marken och blev riktigt förbannad om han rörde sig för fort för hans smak.

Det eskalerade och till slut så blev det droppen av oartighet.. Birre var i ett hörn, inträngd utan nödutgångar, Taurus trycker ner honom i marken med ett framben över ryggen och hela hakan över manken.. och när Birre bara vill därifrån så brister det för Taurus som ger sig på honom på allvar. DÄR bröt både jag och Åsa samtidigt och Taurus flyger omedelbart iväg bakom mig, kikar fram som för att kolla "menar hon allvar?" och hennes blick gav honom svaret.. "Shit matte hon menade allvar..". Han hoppade osäkert upp mot mig men jag ignorerade honom.

Han har aldrig gått såhär långt som han gjorde den här gången. Han respekterade inte EN ENDA signal som Birre gav, och det var MÅNGA. Jag visste att risken fanns, så jag fick ingen chock utan var helt lugn, och hur dumt det än låter så var det tvunget att hända förr eller senare, och jag var glad att Åsa var där och att det var under kontrollerade former.

I mångas ögon låter detta nog som en aggressiv hund, men det är långt ifrån sanningen.
Varje möte är unikt och dessa två kommer att få chansen att mötas fler gånger.
Jag har tillräckligt med kunskap om beteende, hundspråk och mina egna hundar för att veta varför det blev som det blev. Det är många komponenter som spelar in.
Nedan är min "analys" om Taurus möte. För mig räcker inte frasen "Ja men det är ju hanar" som ursäkt, det har ingenting med saken att göra. Bra möten ska handla om stabila individer med ett respektfullt och säkert språk gentemot varandra. Däremot så ÄR de slynglar båda två.

- Jag visste redan innan att han har språksvårigheter och vad han behöver jobba på
- Han är en självsäker individ men osäker med språket
- Har blivit nertryckt av Bailey under lek men det är slut med det nu med tanke på att det också blir inlärt
- Han har hela livet lekt för mycket vilda lekar och har fått ett inlärt beteende
- Han har aldrig träffat en hund med kolsvart mask som Birre har (svårläst)
- Han är under psykisk könsmognad och mycket händer i hans huvud just nu
- Han är en hund med skärpa
- Inhägnaden luktade delvis som hans eget revir efter att Bailey pinkat där inne tre ggr under hans möte
- Jag är en resurs och är viktig för honom, gick ev upp i lite matte-vakt men inte säkert
- Han hade suttit i bilen och varvat upp eftersom Bailey fick vara ute innan honom och han satt och väntade på sin tur


Fick se ett möte med en halvbror till Bailey, han var jättefin men hade inte riktigt ståöron. Samma fina massa, lite längre päls men med samma färg.
Sen gick vi in för att kika på filmerna och diskutera mötena. Frågade Åsa om råd hur jag ska börja träna men det var som jag trodde :)

Så redan från dagen efter så blev det ändringar för Taurus, inge mer hetsiga lekar med oschysst beteende.
Jag förstärker alla trevliga signaler som jag ser honom göra och det känns som att vi har ett mål att jobba mot tillsammans, känns superbra.
Häftigast är helt klart hur mycket Taurus kommer vinna på det här och att se skillnader i hundmöten.

I måndags så gick vi på promenad med Camilla och Gus men Taurus fick vara kopplad större delen av promenaden, släppte honom en stund så han fick leka med Gus men inte för vilt och inte för länge. Hundarna fick köra godissök vid massor av staplade träpallar. Bailey ensam och småttingarna för sig. Klickade lite med hundarna inne när vi kom tillbaka.
På kvällen så åkte vi till tjugans och jag tillät inga dumheter från Taurus mot Devil eller Zing, det har ju aldrig någonsin varit bråk i flocken, men är det någon som kan orsaka det just nu så är det T. Han är liksom i fel fas.

Igår Tisdag så började vi med en morgonpromenad i 45 min, hundarna fick göra två godissök under ett lastbilssläp som stod parkerat längst med vägen. Gömde godis överallt i underredet medan hundarna låg plats. Sen fick de jobba högt och lågt :) Det var uppskattat

Senare så skulle vi hälsa på kompisen Isso, en vit herdehund kille på sex månader. Plockade upp Isso med matte Tonje och husse Tim på hunddagiset där Tonje jobbar och åkte hem till dem. Hundarna skulle få träffa Isso en och en. Tog in Taurus i lägenheten först och jag berömmer honom när han är bra med Isso, men döm av min förvåning när han ställer sig och ska PINKA på deras SOFFA!! WHAAAT!? Har väl aldrig varit med om maken! Han har inte kissat inne sen han var typ 10 veckor..
Eftersom jag stod bredvid och kunde ta tag i honom med perfekt timing så blev jag faktiskt: förbannad, han vet mycket väl att pinkar gör man UTE och jag tvivlar på att han försökte göra en lugnande signal, då snarare en markering.. ajabaja. Inte nog med det, han försökte en gång till men jag blev lika förbannad då. Hade jag märkt det för sent så hade jag inte kunnat säga något, men nu var jag nära. Så han har verkligen en skum period just nu, måste vara förvirrande och frustrerande för honom.
Känns som att allt måste tas tag i nu på en gång, inte när han är fullvuxen.
Bailey däremot hade ett oändligt tålamod med Issos, inte alltid så fina, lek- och visade väldigt vänliga signaler. Är alltid stolt över fina möten. Bailey anpassar sig som sagt bra till individen han möter.

Tonje följde med till djuraffärn när jag skulle köpa hundmat. Hon hade inte varit i just den affären och ville kolla hur det var. Vi kanske ska anmäla oss för en gratis hundfotografering som ska hållas där :) Köpte en påse märgben till mina hundar och en påse till härliga Isso.
När vi kom hem så fick hundarna direkt varsitt märgben och somnade gott efteråt.

Mina hundar lär mig massor varje dag.

Idag så ska vi till Skogås och hälsa på Kim igen. Förhoppningsvis så blir det fler intressanta hundmöten idag.
På vägen hem så ska vi stanna till på klubben och träna, det finns fler upplogade planer nu.

På fredag så ska vi träna i ett ridhus kl 07-09 på morgonen som några i träningsgänget hyrt i Februari och Mars!

Här kommer massvis med oredigerade bilder tagna senaste veckan. Fast det är ju bara en bråkdel av alla bilder som tagits. Tagna med kameran (Nikdon D3000) och mobilen (Satio).

Taurus träffar welsh hanen

Dubbla signaler från Taurus

Amstafftiken var en lattjo brud :)

Bailey och welshen gör snygga bågar och hälsar artigt


Bailey studerar welshen som ska pinka

Amstaffen nyfiken på Bailey

På lördagkvällen så fick jag vackra rosor av Stefan för Alla hjärtans dag


Vår morgon promenad i söndags morse

Här ser man de djupa bevattningsdikena som alltid går på en sida av vägen
Gäller att ha koll på hundarna för på sina ställen så är dikena dolda av all snö.
Kolla bara bilden ovan, där går diket på vänster sidan.

Baileys godissök i pallarna

Taurus letar

båda letar

Baileys möte med lagotto hanen

Hälsning

Strike one



strike two

Klara med varandra

Innan vi släppte ihop Taurus och Birre




Som sagt.. såhär såg Taurus ut hela mötet

"Du rör dig fan inte!"

Inträngd i ett hörn


Här har det precis tagit hus i helvete och Taurus är påväg bakom mig

"Menar hon allvar matte?"

"Shiiit.. hon menade visst allvar.."

Baileys halvbror Draco träffar en border terrier dam på sju år


taurus och Chili

Såhär sitter hundarna i lånebilen.. jag gillar det INTE. Vill ha hundarna i BUR och i EGEN bil!

Bailey väldigt vänlig med Isso

Nos nos, ÄLSKAR Baileys fina snälla öronställning



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0