Snart sommar!

Känns tungt att skriva, för livet tar ibland vändningar man inte väntar sig.

Men en blogg är väl en av ventilerna man har att tillgå. Och även om jag inte kan skriva allt av personliga skäl, så kan man iallafall berätta om annat som har hänt :)

Den 23-25/5 så hade jag skola, block 5 av 12 på problemhundsutbildningen.
Den här gången var temat anti-jakt, ett enormt ämne som mina lärare faktiskt jobbat väldigt mycket med och det känns unikt och genomtänkt.
Problemet med hundar som jagar, inte bara vilt utan allt om rör sig, är vanligt och kan i värsta fall gälla liv eller död för hunden. Att jaga ett löv och hamna på en väg när en bil kommer.. eller komma ikapp ett vilt som sparkar ihjäl en. Alla hundar har mer eller mindre instikten att jaga, men den går att kontrollera, men vissa kräver förstås mer jobb av ägaren för att dämpa jakten.
Har en gång haft en diskussion med en viltvårdare som gnällde på att jag hade hundarna lösa och han hävdade bestämt att "alla hundar jagar med rätt retning". Jag svarade uppkäftigt att "inte mina..".
Men av erfarenhet så vet jag att mina hundar inte jagar, så pass många olika extrema retningar har vi råkat ut för att jag med säkerhet kan säga att de sticker INTE och har aldrig gjort. Men det klart det ligger träning bakom. De tittar och är nyfikna, men mer är det inte.

Helgen var intressant, med teori på fredagen och praktik på lördag och söndag.
Det blev både skratt och glädjetårar under helgen och helgen avslutades med att min lärare ser på mig och undrar om jag kan visa hur det ser ut med tränade hundar. Ehm.. jo visst. Klart man blev lite nervös, hade tyvärr glömt halsbanden hemma till och med så det blev upp till bevis.
De går ju alltid lösa men halsband är ju trevligt ;)
Vi var på marker vi hade tillstånd att använda och där det aldrig är jakt. Gick på ett fält och studerade ett gäng på kanske fem hjortar och fem rådjur. Hundarna rusade runt lösa, de hade laddat i bilen ett par timmar och hade energi att göra av med. Vi gick mot djuren och hundarna ledde vägen, djuren drog iväg och när vi kom till platsen så lommande hundarna iväg och nosade i marken. Åsa bad mig kalla in och Taurus kom med en jäkla fart, Bailey tog lite längre tid på sig men kom också in. Körde några inkallningar när de var upptagna med den färska doften och det gick kalasbra.

Vecka 17 var proppad med lyckade problemhundsträningar.
Har börjat använda hundarna mer och mer nu i praktiska övningar. Bailey är en riktig stjärna, Taurus är på stark frammarsch. Många hundar svarar bra på Baileys energi oavsett om de är rädda eller aggressiva. Träffade en kvinna som hade uppmärksammat reportaget om mig och som själv är en mycket driftig individ som inte är rädd för många järn i elden. Hon drömmer om ett hundcenter i framtiden och en av hennes bollar i luften är bl a dogwalking. Hon vill fånga upp oss som kan vara i startgroparna av att starta eget.. gaaah ännu en röst som puttar mig ditåt. Det är bokföringen som skrämmer mig, vill inte att något ska gå galet. Hon hade två mindre hundar lhasa apso/shihtzu, en hane och en tik. Hade hundarna med mig och vi klev in i huset utan bekymmer. Sen var vi ute i skogen och gick en timma med alla hundarna lösa och det funkade SÅ BRA. Jag litar på dem, grabbarna älskar mindre hundar och det brukar småttingarna känna av och blir facinerade. Pratade massa hund, drömmer och planer. Ser fram emot ett framtida samarbete och härliga promenader med hundarna.

Den 1/5 så gjorde då Bailey äntligen sitt MT. Han gjorde i princip exakt som jag trodde han skulle göra, men domarna tittar ju uppenbarligen på andra saker. Vi gissade på att poängen skulle landa på runt 450 poäng. Det blev till slut 412 p. Ena domaren verkade lite nedlåtande med kommentarer som att "ja spår passar väl honom för där har han ju din hjälp" och "tomma tunnor skramlar mest". Trevligt.
Själv är jag otroligt nöjd med hans MT och jag kände igen min hund rakt igenom. Han är lugn och självsäker. Balanserad, leker som en gud, orädd. Han stod pall väldigt bra och kastar sig inte på saker, vilket jag med mina etologiska kunskaper tycker om. Jag tyckte han anpassade sig väldigt bra till alla situationer. Han avreagerar blixtsnabbt, allt rinner av honom. Ska skriva ut protokollet på hemsidan så fort jag kan.
Om ett år är det dags för Taurus att visa vad han går för, och med tanke på vad som gror i den kullen och i honom som individ, så finns det chans att poängen blir skyhöga för att vara en herde..

I måndags var min första dag på Taxinge slott efter vintern, kändes så roligt att vara tillbaka. Det ligger bara fyra km hemifrån, precis vid mälarens strand i fantastiska miljöer. Kände efter lunch att jag började få ont i halsen.
Tänkte inte mer på det utan åkte hem. Vaknade nästa dag och kände att det var kört.

En vanlig förkylning för mig blir lite.. besvärlig. För sex år sedan bodde jag ett år med en kille som rökte inne. Jag har aldrig rökt en enda cigg själv men jag blev väldigt dålig och fick kronisk bronkit. Har sen jag var bebis haft känsliga luftrör och har lätt astma om jag utsätter mig för t ex fuktig luft, allergener osv. Hur som helst så har jag gått med denna bronkit i lungorna i sex år, obehandlad. Visst förkylningarna är jobbiga och redan andra dagen har jag en djup utmattande hosta som sitter långt ner. Men söka läkare för en förkylning?? Äh, larv.. har jag tyckt. Klarade av fyra timmar på jobbet i tisdags, sen blev jag så illa tvungen att åka hem. Jag hade så ont i halsen och lungorna att varje gång jag svalde eller hostade så var jag nära att kräkas, inte läge att vara trevlig med kunder då kanske. Men jag var så FRUSTRERAD. Timingen kunde inte ha varit sämre, andra dan tillbaka på jobbet!?? Jag hatar verkligen när saker man inte kan kontrollera sätter stopp för ens planer och rutiner.
På onsdagen åkte jag in till Närakuten i Södertälje och de tog blodprov samt lyssnade på lungorna. Det visade sig att jag har en kraftig luftvägsinfektion. Fick recept utskrivna och nu äter jag tre tunga mediciner 3-4 ggr/dag. I princip samma behandling som vid t ex lunginflammation. Självklart medföljer biverkningar som yrsel, illamående och kass mage.. great.

Har alltså inte kunnat jobba, samt att jag blev tvungen att ställa in min endagskurs i tävlingsinriktat viltspår- IGEN! Första gången var pga snön, den här gången blev jag tvungen att inse att jag aldrig hade orkat lägga fyra full långa spår dagen innan och sen gå med i åtta spår idag (söndag). Finns inte en sportsmössa att jag hade fixat det, svårt att inse bara. Känns förjävligt och självklart gnager samvetet. Ska man ut i tuff terräng två dagar på raken så är friska lungor en förutsättning.. suck.

Jag har försökt vara en bra matte hur dålig jag än har varit.
Åkt ut i skogen och gått, hundarna går ju lösa så jag kan släpa mig fram i min egen takt med väsande luftrör. De har fått bada i sjön. Har åkt ut till klubben bara för att ta en lugn promenad och så körde jag faktiskt agility för det passade mig bäst. Låter säkert helt bakvänt men jag behövde knappt röra på mig. Snurrade på platsen jag stod på och tog några steg, hundarna vet när jag pekar och säger namnet på hindret vilket de ska ta. Har lekt med Gus också några gånger. Hundarna har hur som helst lagt sig nöjda på kvällarna. Men de har varit otroligt lugna och snälla, trots att de är aktiva hundar så klättrar de inte på väggarna av att ta det lugnt majoriteten av tiden några dagar på raken.

Min grundkurs är avslutad och jag tackar alla ekipage. Jag tacker även gulliga Camilla som har tagit teoripassen. Vi hade valpkursen tillsammans i höstas och den här kursen tog vi sex ekipage var men samlades alla under teorin, som hon tog alla ggr förutom när jag pratade om hundspråk. Vill även gratulera Camilla till reservsplatsen i lydnadslandslaget!! Vilket team du och Offe är! :) Så först blir det SM i Juni och sen en helg senare så bär det av till VM i Danmark.. jösses. Du är en av mina idoler i tävlingssammanhang! Kram och tack för allt! Ser fram emot lydnadslägret i Juli på klubben.

Längtar till sommaren.. långa varma sommardagar med ljumma kvällar, jordgubbar med grädde, simträning med hundarna i sjön, hela dagar i spårskogen...


Bailey under hanteringen på MTt

Bailey kampar med testledaren under MTt


Testledaren utmanar genom att lyfta upp framdelen och backa mot hunden

Killarna står ovanför trappan på baksidan

Vi bor i närheten av den rena sjön Yngern som har ett härligt bad där både hundar och hästar är välkomna

Bland vit- och blåsipporna

Taurus sitter gärna såhär i soffan och kikar ut genom fönstret

Ihopsnurrad Taurus i soffan med sjuka matte

Grabbarna lattjar på fältet bakom huset

Bailey gör en frivillig kullerbytta och Taurus undrar vad han pysslar med :)

Bus!

Killarna med våra vackra ekar i bakgrunden

Chili jagar fåglar i en av ekarna, zooma inte med en mobilkamera :/

Taurus och Gus kampar om en leksak

Polarna bus

Min vackra Taurus, nu 21 månader gammal, poserar för kameran

Kommentarer
Postat av: Annicka

Skickar en krya på dig hälsning :=)



Vilka fina bilder på vovvsen. Du måste ringa sbk och höra med poängen tycker jag.

2010-05-11 @ 07:45:35
Postat av: Karina og gjengen

Kjempefine bilder, som alltid!!! :)

Riktig god bedring til deg, håper du blir raskt frisk igjen! :)



Og gratulerer så masse med Baileys MT!!!

Godt jobba!!

Postat av: Camilla

Hoppas att du har blivit bättre!!! Grattis än en gång till fin resultat på MT.

Kramar/ Camilla med flock

2010-05-25 @ 10:44:48
URL: http://www.azizis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0